Wednesday, June 7, 2017

 

 Image may contain: text


Pakovanje

Ti ne zivis ovde?
Tebi je lako, ti ne zivis ovde.
Bas te briga, ti ne zivis ovde!
Lako je tebi da to kazes, ti ne zivis ovde.
A kad igraju Srbija i Amerika, za koga navijas?


To poslednje pitanje, nije dobro da mi postave. Kakva ce reakcija biti, zavisi od trenutnog raspolozenja - samo, nece da valja. Ako sagovornik ima srece da me pitanje zatekne u lepom raspolozenju, precutacu. Ostace bez odgovora i odnosi se nece zategnuti. Ako me navijacko pitanje pronadje nervoznu, opet ce pitanje ostati bez odgovora, ali i sagovornik bez sagovornice.

"Izvini, zurim, znas onaj lek, sto sam pominjala u nekoj od prica, bas sada moram da odnesem. Tetki, baki...nisam jos sigurna. Vazno je da je lek americki, cudotvoran, bice to sve okej."

Trnovit put vodi od Beograda do Kalifornije. Nema tu Cile-Mile, trte-mrte, kako cemo-lako cemo. Nema gledanja kroz prste, roditelji pomazite, bake/deke evo vam unuci, moram na posao. Nema nemam za racune, necu da se zaduzujem i kredit dizem. Nemas da platis zdravstveno osiguranje? Nikakav problema, ne moras da ga imas, samo cuvaj zdravlje i izbegavaj da se stresiras. Ponesi antibiotike iz zavicaja. I "loru", dobra je za spavanje.

Na dugackom, prekookeanskom putu nema precice. Ne postoji sansa da skocis iz gurave i uskocis u obecanu zemlju. Obecana zemlja ne postoji. Svaku moras junacki da osvojis, ako hoces da bude tvoj novi dom. Da krenes od nule, ako imas srece, ili od minusa. Da hodas, korak po korak, pocetnicki. Stepenik po stepenik, sve pesaka. Da stvoris i zavolis novi dom, dok i dalje volis stari. To je najteze. Ako ti podje za rukom i uspes da prihvatis, da se prilagodis, vise nije bitno sta ti ko kaze. Tvoje srce zna. Bogat si. Steceno iskustvo, put koji si presao, nevolje koje si ostavio za sobom - tvoja su snaga i tvoj ponos, tvoja zasluga i tvoj uspeh.
 Ne mozes da budes na gubitku kada stvaras. Samo si na dobitku.

Gastosi, srecan vam put, gde god da idete.
Matice, vracamo ti se i ovog leta.
Da se vidimo i ispricamo.
Sa razumevanjem i dobrom voljom.
Samo tako. Ne ide drugacije.

No comments:

Post a Comment