Wednesday, August 16, 2017


Image may contain: sky, cloud, night and outdoor
Blokovi

Ko nije ziveo na Novom Beogradu o blokovima ima predrasude. Verovanje da su u pitanju zidine bez drveca daleko je od istine.
Ko je ziveo, neobjektivan je. Ljubav, to su blokovi za njega. I Sava. Najlepsa reka, makar se povukla ili prelila nasip, muljava i prljava. Sava i Dunav kao Zvezda i Partizan. Ljubav dobijena u nasledje. Naucena veza koja nikad ne prestaje. Ne postoji sansa da se preobratis i drugu stranu prihvatis kao svoju. Roditelji te zaraze, odmalena. Posle ides sam. Vracas se i kada od nje odes daleko. Neobjektivan si, navijacki raspolozen. Ako volis jednu, ne volis drugu. U najboljem slucaju si ravnodusan, kao da druga reka nije u Tvom gradu.
Pescara izmedju zgrada i Save, nikad samo pescara. Mesto igranja, druzenja, prvih svadja, mirenja. Uzbrdica sa koje vidis daleko, na kojoj se grudvas, uspinjes i spustas sankama zimi. Skloniste koje te cuva za vreme bombardovanja - doziveo, preziveo, potisnuo.
Klupice ispred zgrade, korzo. Na njima se odvija zaseban zivot, vode neumorni razgovori, snima svako ko prodje. Namenski se izbegavaju ako vidis poznato lice sa kojim nisi spreman u datom momentu da pricas. Obidjes, sa druge strane u zgradu udjes. Klupica, mesto okupljanja u tinejdzerskim danima, odmaraliste kada pravis pauzu tokom spremanja ispita, baza sa koje kao roditelj sedis i sopstvenu decu nadgledas ili penzionerski bistris politiku, krateci dugacak dan. Klupica ti obelezi zivot, u raznim etapama.
Igraliste za kosarku - cesce teren za fudbal.
Cenrtis - zauvek Centris, nikad Maxi.
Mesna zajednica - politika i novac. Glasacko mesto i red za primanje penzije. Zanos da zaokruzivanjem nesto menjas nabolje. Ushicenje kada od postara uzimas penziju. Cascenje postara, obavezno.
Zmurke, izmedju dve vatre, badminton, lastis, cika Ljuba sa prvog i decija galama, monopol ispred zgrade, snimanje emisija uz pomoc kasetofona. Tri kocke ispred ulaznih vrata, nesudjene zardinjere za cvece, tri ucionice za tri uciteljice i tri razreda. Prut sa obliznjeg drveta, pretvoren u pokazivac, ako je cas geografije. Obucite Lu, kreiranje, crtanje i seckanje papirnate odece - Politikin Zabavnik i jedna strana, nikad dovoljno kreacija za zgodnu crnku. Razmena slicica Sara Kej, mirisljavih gumica i salveta.
Mogla bih u nedogled, ali necu.
Ako si ziveo, tacno znas.
Ako nisi, nije ni bitno.
Imas ti svoju lepu pricu.
Najlepsu.
Iz detinjstva.

No comments:

Post a Comment