Friday, August 25, 2017


Image may contain: 1 person, smiling, sitting and sunglasses
Tinejdzeri
Razmisljam kako da definisem ponasanje cerke tinejdzerke prema ukucanima u proteklih godinu dana. Trazim reci, zelim da pronadjem verodostojne.
Prezir i netrpeljivost sa primesama ignorisanja, pomesano u koktelcic ne bas slatkastog ukusa. Sastojci gore zvuce kada cujes koji su, nego sto su neprijatni za gutanje. Ako ne oklevas, ako popijes iz cuga, nije bas toliko gadno. Zviznes zestinu odjednom i hrabro, ne pijes gutljaj po gutljaj. Tako konzumiras domacu rakiju, prezivis tornado i prebrodis pubertet sopstvene dece. Zatvoris oci, cekajuci da najjaci talas prodje i alkohol pocne da deluje.
Frekvencija je veci problem od zestine. Tornado prolazi kroz kucu svakog ili svakog drugog dana. Pun Mesec dodatno razdrazuje tinejdzerske nerve. Dobro je imati to u vidu, spremiti se.
"Neka se cuje, neka se zna, dosli smo iz daleka, iz Beograda" i Toni Montano, novi hit nasih komsija. Sta drugo da pevuse dok svakodnevno slusaju glasni dijalog cerke i roditelja na cudnom, nepoznatom jeziku.
Treska vratima, oguglali i oni i mi. Sreca te nemamo stakleni deo iznad vrata. Uvek treba traziti zracak sunca medju oblacima. I biti zahvalan. Nabrajati sta sve imas, a ne sta sve nemas. Tako da, hvala vratima sto nemaju staklo. Inace bi bilo dodatnih problema, srca, povrede...Ma bezi, daleko bilo.
Voznja kolima vise nije bezbedna kada je tinejdzer ucesnik u saobracaju. Majci moze srce da stane ako sa suvozacevog sedista iznenada cuje cerkin glas i njeno pitanje upuceno bratu koji bezbrizno sedi na zadnjem sedistu: "Da li zelis da znas sta je to oralni seks? Danas smo na casu fizickog imali predavanje o tome." Plan i program prvog razreda srednje skole pocinje sa sustinski vaznim znanjem: sve sto treba da znate o oralnom seksu a niste imali priliku do sada da saznate ili nekog da pitate...Hm, nisam upucena! Verovatno zato sto se nisam ovde skolovala. Mi smo igrali kosarku i preskakali kozlic, eventualno zvezda, greda, kolut napred i nazad, stav o sakama, bacanje medicinke. To je bio plan i program za casove fizickog. Vremena se definitivno menjaju. Prelazak sa kontinenta na kontinent dodatno povecava razliku u znanju.
Tinejdzeri se temeljno spremaju za novi dan. Visinske pripreme od dva sata pocinju u sest, tusiraju se sve dok ima vode u protocnom bojleru, znaci neprekidno i zauvek. Kosa mora svakog jutra da se pegla, dok je prava pegla i dalje neistrazeni objekat koji ekskluzivno mama koristi da bi stvari tinejdzera bile besprekorne. Peglanje majka moze da obavi ujutru, dok se tinejdzer tusira. Nema problema, tinejdzer ce probudi majku brzo i efikasno.
Izlazak iz kuce i odlazak u skolu pokazao se kao laksi deo. Povratak tinejdzera kuci je nepoznanica. Linearna jednacina sa dve nepoznate. Kvadratna jednacina sa dve nepoznate. "Resavanje sistema linearnih jednacina sa dve nepoznate metodom suprotnih koeficijenata" - ukratko bi glasilo resenje problema povratka tinejdzera kuci.
Resenje zapravo nije potrebno, jer problema nema ako se sklanjas sa puta kad ide tinejdzerka ljuta.
Kazu da iver ne pada daleko od klade, tako da ja nemam sta da brinem.
Moje je samo da prezivim.

No comments:

Post a Comment